ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 294/88, οι επιχειρήσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες επικινδυνότητας, ανάλογα με τη δραστηριότητά τους.

Τα προσόντα του Τεχνικού Ασφάλειας καθορίζονται από την κατηγορία επικινδυνότητας στην οποία ανήκει η επιχείρηση καθώς επίσης και των αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτήν.

 

Στην πρώτη (Α) κατηγορία επικινδυνότητας μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας ορισμένες ειδικότητες Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι. ανάλογα με τον οικονομικό κλάδο που δραστηριοποιείται η επιχείρηση καθώς επίσης και των αριθμό των εργαζομένων. Η υποχρεωτική κατάρτιση των Τεχνικών Ασφάλειας επιπέδου Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι. για τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου από την κτήση διπλώματος ή πτυχίου είναι ελάχιστης διάρκειας εκατό (100) ωρών (Ν.3144/03 άρθρο 9), ενώ η προαιρετική κατάρτιση των προαναφερόμενων Τεχνικών Ασφάλειας (ΠΔ 17/96 άρθρο 6, Ν.1568/1985 άρθρο 13) είναι ελάχιστης διάρκειας εβδομήντα (70) ωρών (Y.A.131784/03).

 

Στη δεύτερη (Β) κατηγορία επικινδυνότητας μπορεί να αναλάβει καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας και ο ίδιος ο εργοδότης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις (Β κατηγορία) που αφορούν στο επίπεδο γνώσεων του εργοδότη και στο συνολικό αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρησή του. Η υποχρεωτική κατάρτιση των προαναφερθέντων εργοδοτών που μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα Τεχνικών Ασφάλειας είναι ελάχιστης διάρκειας τριάντα πέντε (35) ωρών (Y.A.133225/04).

 

Στην τρίτη (Γ) κατηγορία επικινδυνότητας μπορεί να αναλάβει καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας και ο ίδιος ο εργοδότης υπό ορισμένες προϋποθέσεις (Γ κατηγορία) που αφορούν στον συνολικό αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρησή του. Η υποχρεωτική κατάρτιση των προαναφερθέντων εργοδοτών που μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα Τεχνικών Ασφάλειας είναι ελάχιστης διάρκειας δέκα (10) ή πέντε (5) ωρών (Y.A.133224/04).

    Επικοινωνήστε μαζί μας







    Μετάβαση στο περιεχόμενο