1. Η ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων σε θέματα και πτυχές της σχολικής ψυχολογίας δίνοντας έμφαση σε σύγχρονες θεωρίες και έρευνες που θα του επιτρέψουν την κατανόηση ή τη γνωστική εμβάθυνση στον ευρύ και πολυσχιδή κόσμο της σχέσης του παιδιού με το σχολείο.
2. Η κατανόηση και η γνωστική εμβάθυνση του ρόλου των ψυχολογικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων που συνδέονται με τη μάθηση, τη διδασκαλία και την προσαρμογή των μαθητών στο εκπαιδευτικό πλαίσιο.
3. Η εξοικείωση με τις αρχές και μεθόδους της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας.
4. Η κριτική σύγκριση των θεωριών μάθησης – να διαθέτουν γνώσεις και βασικές δεξιότητες για διευκόλυνση μαθητών που χρειάζονται στήριξη στη μάθηση ή/και στην προσαρμογή τους στο σχολείο.
5. Η ευαισθητοποίηση ότι η Σ.Ψ. θεωρείται σήμερα ως ένας από τους βασικότερους και νευραλγικότερους κλάδους της εφαρμοσμένης ψυχολογίας, αφού ασχολείται με τη διαμόρφωση, την εξέλιξη αλλά και τις με τις επιπτώσεις στην προσωπικότητα του ατόμου εξαιτίας της καθοριστικής και μακροχρόνιας δυναμικής, που αναπτύσσει το άτομο με το σχολείο και τη σχολικής ζωή – από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο.
ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Μετά το τέλος του προγράμματος, ο επιμορφούμενος/η θα είναι σε θέση να:
· κατανοεί το είδος, τον τρόπο, τις θεωρίες και τα μοντέλα συμβουλευτικής και εκπαιδευτικής παρέμβασης σε παιδιά και εφήβους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον εαυτό τους, το σχολείο, τους εκπαιδευτικούς, τις παρέες συνομηλίκων, την οικογένεια, τις επιδόσεις και τη κοινωνική τους θέση στο σχολείο και τη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης.
· χρησιμοποιεί και να αναλύει τις θεωρίες και τις τεχνικές που παρέχουν υποστήριξη στις οικογένειες των μαθητών,στους εκπαιδευτικούς, τους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην εκπαίδευση.