Η αγωνιστική ομάδα Ρομποτικής «Robo+ART(ήσεις)», της Anosis Robotics Academy, μετά την θριαμβευτική της πρόκριση ως πρώτη στο Robot Game, από τον Περιφερειακό Διαγωνισμό Ρομποτικής Νοτίου Αιγαίου, προετοιμάζεται εντατικά για την συμμετοχή της στον τελικό FIRST® LEGO® League Greece 2026, που θα γίνει στις 21 και 22 Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη.
Στα πλαίσια της προετοιμασίας της παρουσίασε σε τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις την καινοτομία της. Η ομάδα μελετά τρόπους υποστήριξης του έργου των αρχαιολόγων, των ερευνητών πεδίου και γενικότερα σε όσους ασχολούνται με την συντήρηση μνημείων. Μέσα από συζητήσεις με ειδικούς που μας επισκέφθηκαν, διαπιστώσαμε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολογικές έρευνες είναι οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες συχνά επηρεάζουν τόσο την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητα των εργασιών.
Με βάση αυτή την ανάγκη, οι μαθητές ανέπτυξαν μια καινοτόμο ιδέα με στόχο την υποστήριξη των αρχαιολόγων και συντηρητών μνημείων, σε πραγματικές συνθήκες πεδίου.
Στην προσπάθεια να επικοινωνήσουμε και να διαδώσουμε την καινοτομία μας ώστε η λύση μας να μην παραμείνει σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, γνώσης και πιθανής εφαρμογής επισκεφθήκαμε, εκτός από όλα τα Μουσεία της Ρόδου:
• Την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Δωδεκανήσου. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στη Μεσαιωνική Πόλη και το εργοτάξιο του Μουσουλμανικού Σχολείου, στην πλατεία Κλεοβούλου, από προσωπικό της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Δωδεκανήσου του Υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα από την συντηρήτρια αρχαιοτήτων κ. Παρασκευή Νικολαϊδου και τον αρχιτέκτονα κ. Κυριακό Μάγο.
• Τον Δήμο Ρόδου και συγκεκριμένα παρουσιάσαμε την καινοτομία μας στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Τσούβαλη Σταύρο.
• Το Κολλέγιο Ρόδου, όπου έγινε παρουσίαση σε παιδιά του Ιδιωτικού Σχολείου.
• Την ναυτιλιακή εταιρεία Dodekanisos Seaways, όπου παρουσιάσαμε στον πρόεδρο της εταιρείας κ. Σπανό Χρήστο και στο προσωπικό του, το project.

